Wifi in de stadskern: een stap naar een Smart City

De gemeenteraad van oktober keurde een voorstel goed om een deel van de handelskern te voorzien van een WiFi netwerk. We mikken op de vredefeesten van 2016 om het netwerk operationeel te krijgen.

wifi-logo-hiHet is de bedoeling dat iedere bezoeker van de stad van de openbare wifi kan gebruikmaken. Daarnaast moet het netwerk ook bij evenementen zijn meerwaarde bewijzen voor bezoekers, organisatoren, dienstverleners, hulpdiensten, pers, en dergelijke.  Dit biedt niet alleen mogelijkheden voor winkels en horeca, maar ook voor studenten, toeristen, ondersteuning en organisatoren van evenementen.

Lange termijn visie: stap naar Smart City

Op lange termijn biedt een wifi-zone in de binnenstad heel wat mogelijkheden om Sint-Niklaas uit te bouwen als Smart City want voor sommige slimme toepassingen zijn een WiFi netwerk een meerwaarde.

1. Toeristen kunnen interactief via hun mobiele toestellen de stad ontdekken en blijven gespaard van hoge internet of roamingkosten.

2. Mobiliteit: online toepassingen burgers en bezoekers realtime informatie verschaffen over beschikbaarheid van parkeerplaatsen en worden opstoppingen vermeden. Realtime verkeersapplicaties zorgen voor vlottere verkeersstromen, enz. De brutogegevens van geconnecteerde toestellen kunnen dienen om passage en verkeersintensiteit te monitoren.

Schermafbeelding 2015-10-24 om 16.16.26

In groen de WiFi dekking in een eerste fase

3. Lokale handelaars kunnen klanten gericht op de hoogte brengen over tijdelijke aanbiedingen en promoties op basis van hun locatie via beacons (zogenaamde ‘location based services’).

4. Bij evenementen biedt dit een interessante meerwaarde door de mogelijkheden van de sociale media. Bovendien hoeft er geen tijdelijk netwerk worden opgesteld per evenement.

5. De eigen dienstverlening kan efficiënter ondersteund worden; zo gebruikt men in sommige steden vuilbakken met sensoren die aangeven wanneer die vuilbakken geleegd moeten worden.

Praktisch

De Gemeenteraad maakte 125,000 EUR vrij om de WiFi te installeren. De dekking zal in een eerste fase beperkt zijn tot de verblijfsgebieden in de kernstad: Grote Markt, Stationsstraat, Houtbriel, Sint-Nikolaasplein en Stationsplein. Indien er fondsen vrij komen kan dit stap-voor-stap uitgebreid worden tot het hele kernwinkelgebied en de aantrekkingspolen in de stad zoals het stadspark of de museumsite. Ultiem, zouden ook de dorpskernen aan bod moeten kunnen komen, maar dat is een kwestie van centen.

Hoe ‘beperkt’ de WiFi zal zijn hangt ook af van de voorwaarden. In vergelijkbare steden gaat het vaak om 2 uur gebruik per dag. Daarna wordt het betalend.

Comments are closed.