Prioriteiten vandaag voor morgen: radicaal digitaal

De afbraak van de rechtervleugel van het stadhuis luidt ook het begin aan van een andere vorm van dienstverlening: op maat en radicaal digitaal. Het is duidelijk dat we op het vlak van (digitale) dienstverlening een kloof te dichten hebben tussen de verwachtingen van onze klanten en wat we kunnen aanbieden.

Dienstverlening op maat

De nieuwe stadswinkel aan de kant van de Parkstraat zal alle publieksfuncties overzichtelijk bundelen: laagdrempelig, met een onthaalfunctie die niet alleen doorverwijst maar ook alle eenvoudige producten van de stad aanbiedt. Snel binnen en buiten dus. Daarnaast is er veel Schermafbeelding 2018-10-11 om 09.58.16aandacht voor themabalies waar – na eenvoudige afspraak – dossiers ten gronde kunnen besproken worden of in discretie in een van de spreekkamers.

Schermafbeelding 2018-10-11 om 09.57.40Het klinkt misschien vreemd om in tijden van verregaande digitalisering nog steeds te investeren in een fysiek loket, maar laat ons eerlijk zijn: nog steeds zijn er veel mensen die digibeet zijn of onze taal onvoldoende machtig zijn. Het succes van de nieuwe stadswinkel hangt in grote mate af van de snelheid waarmee we onze diensten on-line kunnen zetten. Hoe meer we digitaal kunnen afwerken, hoe meer tijd onze medewerkers hebben voor de klanten die echt hulp nodig hebben aan het loket.

Hoe moet dat er uitzien?

Iedere burger krijgt zijn beveiligd on-line Sint-Niklaas profiel waar hij basisgegevens en attesten kan terugvinden (gezinssamenstelling, afschrift geboorteaktes etc). Via dit portaal kan hij opmerkingen en klachten doorgeven en kan hij on-line de stand van zijn vraag opvolgen. Uiteraard kan dit ook via een mobiel kanaal. Identiteitskaarten kunnen gewoon via een app aangevraagd worden. Makkelijk toch? En zegt u al deze gadgets niets? Dan wordt u fijn bediend in de nieuwe stadswinkel of in een van de servicepunten in de deelgemeenten. En waarom niet investeren in een mobiele dienstenbus voor degenen die slecht te been zijn?

Comments are closed.