Van Centrummanager naar Citymarketeer!

Gisteren in de gemeenteraad en verleden week in de krant was er wat heisa naar aanleiding van de Algemene vergadering van het Centrummanagement. Een vertegenwoordiger van een politieke partij verspreidde een persbericht met de catchy maar foute titel: ‘Stad schaft centrummanager af’ dat klakkeloos werd overgenomen door TV Oost.

Wat is er aan de hand? Het centrummanagement is een stedelijke vzw die in opdracht van de stad samen met de handelaars de handelskern moet versterken. In het bestuur zitten zowel leden van de meerderheid, oppositie als handelaars. In de Algemene Vergadering van drie weken geleden, bracht ik drie thema’s ter discussie aan over hoe we de middelen van het centrummanagement effectiever konden inzetten ter versterking van het kernwinkelgebied.

Drie thema’s voor een sterker kernwinkelgebied

csm_SSN004_-_Oh_Dagen_Placemat_1e16486dbc

De Oh-dagen van de dag van de klant tot het rode loper weekend waren een echt succes

1. Zelf initiatief nemen voor vier terugkerende winkelacties

Op 4 momenten in het jaar zetten we ons beste beentje voor:
– modezondag in maart
– terrasjesdagen in juni
– de Oh-dagen die beginnen met de dag van de klant en eindigen met Openbedrijvendag en het Rode Loper weekend
– de Sint- en eindejaarsperiode.

We willen deze organisaties omturnen in vaste waarden. Een extra inspanning is nodig voor de modezondag in maart.

Streekbieren

De Streekbierenkroegentocht: 6 streekbrouwers stellen hun topproduct voor in 6 karaktervolle cafés in het centrum: een voorbeeld van het Oh-gevoel.

2. Ondersteunen kleinschalige, niche- en kwalitatieve initiatieven van handelaars 

Handelaars die samen activiteiten opstarten waar liefde voor het vak, klantgerichtheid, kwaliteit, vakkunde en ambacht of innovatie centraal staan, verdienen een ‘Oh’-label en publicitaire en logistieke ondersteuning. De Oh-praline en de Wase Streekbierenkroegentocht van dit weekend passen hier perfect in.

3. Organisatie en middenstandsbeleid versterken

Het bovenstaande wordt vorm gegeven door een centrummanager. Tot 2013 was dat iemand in dienst van de vzw zelf. Door het ontslag van de toenmalige centrummanager werd dat gat tijdelijk ingevuld door Filip van Bel met een dienstencontract.

Hij deed dat uitstekend. Zijn belangrijkste opdracht was om vertrouwen te wekken bij de lokale middenstand en de opening van de vernieuwde Stationsstraat. Na de goede ervaring met Filip werd besloten met een externe kracht verder te werken. Eind 2013 kwam Filip als beste uit een procedure en werd een 1+1 jaar contract aangeboden. Dit loopt eind maart 2016 af en kan niet langer verlengd worden. Een beslissing dringt zich op over de invulling van de positie.

Huidige centrummanager: mét onderscheiding

cover_oh

Oh magazine: een voorbeeld van hoe we de communicatie naar een hoger niveau tillen (klik om het nummer te lezen)

De huidige centrummanager is geslaagd in zijn opdracht om kwalitatieve winkeldagen te organiseren en de participatie van onze handelaars te verhogen (al mag dat nog wat sterker worden), er is een nieuwe huisstijl en al onze communicatiemiddelen (website, Facebook en zelfs een stadsmagazine) zijn vernieuwd.

De volgende stap is meer inzetten op de ‘brug slagen’ naar de andere beleidsdomeinen: cultuur, sport, toerisme en evenementen. Ook het centrummanagement moet immers mikken op een stuk beleving en verrassing in het centrum. Op amper enkele honderden meters is er immers heel wat te beleven: concerten, optredens, bioscoop, musea, park, winkelen en horeca en dat allemaal rond het drukbezette en grootste evenementenplein in een stadscentrum. We moeten meer denken in termen van City Marketing dus.

Ander profiel

Voor die positie hebben we inderdaad een andere structuur voor ogen. Deze persoon wordt centrummanager (commercieel naar buiten), KMO-loket (interne dienstverlening) en Citymarketeer (brugfiguur) tegelijk maar in dienst van de stad, inhoudelijk ook aangestuurd door het Centrummanagement. Hij kan gebruik maken van het werk dat Filip heeft gedaan maar moet nu ook nauwer samenwerken met andere beleidsdomeinen. Daarnaast zal er ruimte gezocht worden om specifieke projecten nog steeds te laten uitvoeren door externe experts als blijkt dat we de expertise zelf niet in huis hebben.

Deze insteek stond met zoveel woorden in het nieuwe personeelsorganogram dat in augustus werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Comments are closed.