Winkelen in de stad: oh, oh, oh!

‘Schepen, hoe gaat het nog met de Stationsstraat?’ De heraanleg van de Stationsstraat luidde het begin in van een herprofilering van niet enkel de straat maar van het hele kernwinkelgebied. Dit wordt dit weekend zeer zichtbaar tijdens de Oh-dagen!

IMG_1405

De heraangelegde Stationsstraat met groen, fonteinen blijft de centrale winkelas.

Winkelweefsel onder druk

Het winkelweefsel staat in alle steden zwaar onder druk: er is de concurrentie van de shopping centra aan de rand van de stad, baanwinkels, maar het is vooral de on-line handel die in opmars is. In 2014 werd er in ons land ruim 7 miljard EUR on-line uitgegeven. Meer dan de helft verdwijnt naar het buitenland, vooral Nederland. Dat laat zich voelen in het middensegment: ‘huishoudmerken’ zoals MEXX en Free Record Shop moesten het bijltje erbij neerleggen. Het valt daarbij tegelijk op dat de goedkope en duurste winkels er wel nog in slagen het hoofd te bieden aan het on-line geweld.

Een ander soort beleving als antwoord

Als het winkelen te makkelijk wordt vanuit de zetel moet de klassieke winkel daar iets tegenover kunnen zetten dat mensen uit de zetel krijgt. Ver moet je het niet zoeken: dienstverlening, vakmanschap, een persoonlijke toets, groepsevenementen, specialiteitenroutes, proeven en genieten. Kortom een ‘totaalbeleving’ waarvoor je buiten wil komen.

OhpralineSint-Niklase troeven

Naast de vakkennis, heeft Sint-Niklaas, misschien nog meer dan andere kleine steden, alle troeven om dat nieuwe ‘beleven’ vorm te geven. Alle stedelijke functies liggen immers in een straal van 600 meter van mekaar: De Grote Markt, Stationsstraat, De Casino, De Siniscoop, zowat alle centrumparkings, de musea en het stadspark. Winkelen combineren met een theaterbezoek, concert, filmpje of lekker etentje is nergens zo makkelijk als in Sint-Niklaas. In 2014 werd een traject op poten gezet om deze troeven terug te promoten.

Oh! Verrassend!

Samen met een grote groep handelaars gingen we aan de slag. Er werd gezocht naar een unieke invalshoek die de lading dekt: het woord ‘verrassend’ kwam daarbij vaak terug. Een gespecialiseerd bureau werd gevraagd om hiermee aan de slag te gaan. Zij creëerden het beeld ‘Oh’. Uitdrukking van verrassing en een verwijzing naar het Sinterklaasliedje (!) ‘Oh, kom maar eens kijken’. Eenvoudig maar ook veelzijdig: kom maar eens kijken, genieten, proeven …  Tegelijk werden ook een reeks communicatiekanalen uitgedokterd: een website (www.insintniklaas.be), een facebookpagina, sjablonen voor posters én een nieuw stadsmagazine. Dat magazine wordt ook verdeeld in de buurgemeenten. Daar moeten we mensen overtuigen om onze stadskern terug te komen ontdekken.

Oh-dagen

Een beter moment dan dit weekend is er niet. In dit weekend zetten onze handelaars hun beste beentje voor. De Oh-dagen Oh-postersoverkoepelen een aantal losstaande initiatieven om zo mekaar te versterken. Met demonstraties en extra verwennerijen leggen onze handelaars en bedrijven u in de watten dit weekend.

De Oh-dagen: van Dag van de klant (26/9) over marktdag (1/10) tot het Rode Loper Week-end en de Steps days (3 en 4/10) om af te sluiten op Open Bedrijven Dag (4/10). Het filmpje vind je hier.

De link naar het filmpje over de marktactie vind je hier.

De link naar het filmpje over Open Bedrijvendag vind je hier.

Het hele programma vindt u hier!

Comments are closed.